Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБК: Подкрепата за книгите е важна за цялото общество

Бюджет за нови книги е най-добрата подкрепа за библиотеките
Снимка: БГНЕС

"Не смятаме, че държавата е длъжник на нашия сектор, а дължи на хората достъп до книги и култура. Книжарниците са места с много малък риск, дори и според Световната здравна организация. Трябва хората да имат възможност да купят книга, за да зарадват близките си в трудните времена."

Това отбеляза пред Радио София Десислава Алексиева, член на УС на Асоциация „Българска книга“ (АБК).

През последните дни от организацията разпространиха отворено писмо до премиера и министрите на здравеопазването и на културата с апел: „Оставете книжарниците отворени! Подкрепете книгите!“ Бяха предложени и мерки в подкрепа на четенето и книгите, които да залегнат в Плана за възстановяване и устойчивост на Република България.

Обществената подкрепа може да се прояви с подпомагане на библиотеките, подчерта Десислава Алексиева. Библиотечният стандарт от 1 книга да 10 души от населението не се изпълнява в момента. Ако се спазва, би трябвало да се отделят 8 млн. лв. за нови книги в библиотеките. Проектното финансиране е в размер на 2 милиона.

Правото на информация и книги е универсално човешко право, допълни Десислава Алексиева. Проучвания са доказали взаимовръзката между начилието на богати домашни библиотеки и академичните и кариерни успехи.

Всяка подкрепа на четенето и книгата е важна – не толкова за книгоиздателския сектор, колкото за обществото.

От АБК потвърдиха, че заради коронавирусната епидемия коледният Панаир на книгата няма да се състои, но ще се проведат редица иинициативи, сред които и Софийският международен литературен фестивал.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Десислава Алексиева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна