Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Царят дава, пъдарят не дава

Поредната заповед на здравното министерство предизвика повече хаос отколкото яснота. Заповедта и нейните тълкувания, които се оказва, че са в ръцете на какви ли не хора.

С нас се свързаха слушатели, които стопанисват зали за спортни практики. Очаквали, че ще ги затворят, но с изненада виждат заповедта на министър Ангелов, която гласи:

"9. Преустановяват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18 годишна възраст, с изключение на международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на тази заповед. Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над18 годишна възраст и международните спортни състезания за лица до 18 годишна възраст се провеждат без публика.

10. Преустановяват се  посещенията  на фитнес  центровете и  залите  за  групови занимания към тях."

Да, обаче голяма част от центровете и студията, в които се практикува йога, пилатес, гимнастика, катерене, фитбол и доста други спортове, не са фитнес – центрове.

В четвъртък отправихме официално запитване до Министерството на здравеопазването. Непредставил се пиар (PR) започва да тълкува министерската заповед и отсича – затваря се! Служителят за връзка с медиите не смята за необходимо да се консултира с юридическия екип на ведомството и вече е готов с катинара. След изрично настояване на писмен отговор от министерството, той обещава такъв… и – дотам. Ни вест, ни кост, ни заповед, ни отговор. (Една отметка – нали помните изказването на екоминистъра в петък, че държавата се управлява от пиарите) От РЗИ – Бургас също са категорични – затварят се и тези обекти. Имали си тълкувания и така разтълкували заповедта. На съвсем друго мнение са опитни юристи, които са категорични, че при така написан текст, подобни обекти могат да работят. В същото време, в репортаж по бТВ, от здравното министерство официално коментират, че тези студия и центрове могат да работят.

Да, ама не. И днес служители на РЗИ – Бургас са категорични, че това не можело да се случи и искат от бизнесмените официална позиция на здравното министерство. Тоест – всеки, който се е захванал с подобна дейност, трябва сам да изиска становище как да се тълкува заповед, че да не дойде чичкото с катинара и с кочана с глобите.

Ще кажете – дреболия. Някакви алчни мастити бизнесмени не искат да се съобразят с обстановка и искат да трупат пари, докато хората умират по болниците.

Да, ама не. Масово – това са малки бизнеси, които хранят една шепа хора, вързани към тях. Но проблемът е далеч по-сериозен. Ако един такъв малък бизнес затвори врати, то той не може да се ползва от каквато и да е държавна помощ, просто защото не е забранен с официална заповед, а с тълкувание на някой пиар или на някой чиновник. Защото тези бизнеси мазнинки нямат и въпреки че „царят дава“ да работят, „пъдарят не дава“.

------------------
Текстът е коментар на автора му. Отговорът от МЗ, който беше изпратен след публикуването на статията, можете да прочетете тук: https://bnr.bg/burgas/post/101381853/mz-centrove-za-ioga-i-pilates-mogat-da-rabotat

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени