Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много силен подем на турската икономика през третото тримесечие

Икономиката на Турция нарасна през третото тримесечие с цели 15,6%, компенсирайки значителна част от спада с 10,8% през предходното тримесечие, тъй като вълната от отпуснати кредити допринесе за това по-силно от очакваното икономическо възстановяване, показват данни на Турската национална статистика.

Спрямо година по-рано БВП се повиши през третото тримесечие с 6,7% след спад с 9,9% през второто тримесечие и очаквания на финансовите пазари за по-скромен отскок с около 4,8 на сто. Това е най-силният икономически растеж в Турция на годишна база от първото тримесечие на 2018 година.

Подкрепа за силния икономически подем през третото тримесечие оказа нарастването с 9,2% на разходите на домакинствата и скок с цели 22,5% на бруто образуването на основен капитал. Активността във финансовият сектор скочи с цели 41,1%, в информацията и комуникациите с 15%, в индустрията с 8% и в строителството с 6,4%.

В същото време износът на стоки и услуги се сви през третото тримесечие с 22,4%, докато вносът на стоки и услуги нарасна с 15,8%.

За периода януари - октомври турският експорт се понижи с 9,1%, докато вносът нарасна с 2,2%, което доведе до търговски дефицит от 40,27 млрд. щатски долара. Само в рамките на октомври износът се увеличи с 5,6% спрямо година по-рано при нарастване на вноса с 8,4%, което доведе до разширяване на търговския дефицит през десетия месец на годината до 2,37 млрд. долара от 1,76 млрд. долара година по-рано.

Трябва да се им предвид, че много силният икономически ръст в Турция през третото тримесечие вероятно ще се окаже само краткотраен, тъй като втората вълна на коронавирусната пандемия доведе до въвеждането на нови строги рестрикции, които неминуемо ще ограничат растежа на БВП до края на годината.

Като допълнение към ограниченията за най-голямата икономика в Близкия изток, централната банка на страната повиши лихвените проценти през ноември до 15%, за да ограничи обезценката на турската лира и двуцифрена инфлация.

Изненадващо силното трето тримесечие, задвижвано от серия фискални стимули и премахването през лятото на противовирусните ограничения, може обаче да позволи на икономиката да избегне свиване в рамките на цялата низходяща година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна