Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кузман Илиев: Философията на мерките е сгрешена, гаси силно разгорял се пожар

Според него най-важното е мерките в здравната сфера да не окрупнят икономическата криза

Кузман Илиев
Снимка: Личен архив

„Каквото и да се направи сега, ще е крайно недостатъчно. Философията на мерките е сгрешена, тя се опитва да гаси силно разгорял се пожар. Някои мерки дори са като хвърляне на бензин в пожара. Трудно може да бъде подпомогнат затворен бизнес. На икономическата система се гледа механично, все едно можеш да натиснеш копче, да спреш част от нея, а другата да продължи да работа, след това пак да я пуснеш. Нещата обаче не стоят така. Когато спреш ресторантьорския бизнес, хотелите, удряш цяла верига на производство, удряш цяла система от хора. Опити за вадене на пари са сбъркана философия“. 

Коментарът направи пред БНР Кузман Илиев, икономист и журналист. 

Според него е необходимо на бизнеса да се оставят пари чрез отсрочване на осигурителни вноски или чрез отсрочване на данъци

„Една част от обещания ресурс за малкия и среден бизнес в първия удар на кризата все още не е стигнал до бизнеса. Има една счупена трансмисия от администрация, от банкова система, една трансмисия, която като пробит водопровод не донася парите, където трябва“. 

В предаването „12+3“ Илиев допълни: 

Трябва да сме консервативни и да работим внимателно с ресурса, който е оскъден... Буфери в бюджета за догодина са заложени, но прогнозите са леко по-оптимистични, отколкото трябва. Кризата ще е по-тежка от прогнозирането. Най-трудното е управлението на икономическите очаквания. Когато се вижда, че няма много яснота каква е нашата философия към финансовото управление на кризата, настава системна несигурност и предприемачите, които първия път може да са имали устрем и очакване, че ще инвестират, сега ще са по-наплашени“. 

По думите на икономиста най-важното е мерките в здравната сфера да не изострят и окрупнят икономическата криза, „защото тя е свирепа“

Проблемът е тази здравна, обострена в много тежка икономическа криза да не се превърне във финансова“. 

Интервюто с Кузман Илиев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!