Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима на съд за данъчни измами за 22 млн. лева

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петима души отиват на съд за участие в група за данъчни измами, ощетила държавния бюджет с над 22 милиона лева. От прокуратурата съобщиха, че обвинителният акт срещу тях е в внесен в Специализирания наказателен съд и предстои насрочването на първото разпоредително заседание. 

Според събраните в хода на досъдебното производство доказателства, групата е действала от 2011 до 2015 година. Укриването на данъците ставало чрез две действащи търговски дружества, собственост на един от участниците. Той организирал и регистрирането на 12 фирми от типа „липсващ търговец“ на името на лица с нисък социален статус, без дейност, активи и служители. Целта на кухите дружества била да поставят началото на неистински документален поток и неправомерно да формират данъчен кредит на действащите фирми.

Всеки член на групата имал свои конкретни задължения -  да намира „собственици“, да регистрира на тяхно име кухите търговски дружества или пък да осигурява неистинските документи. 

За счетоводството били наемани външни експерти, които не подозирали, че обработват неистински документи. Собственикът на действащите дружества внасял месечните справки-декларации по Закона за ДДС, които винаги отчитали висок оборот и ниска печалба, обясняват от спецпрокуратурата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени