Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

WWF: За проблема „човек-мечка“ превенцията помага и на двете страни

Снимка: wwf.bg

Днешният Андреевден се е отбелязвал в народния календар и като Мечкинден. Нещо, което днес не е пропуснато от Световния фонд за дива природа (WWF).

По данни на МОСВ през последните 10 години числеността на кафявите мечки у нас е намаляла почти наполовина.
Факторите, довели до този резултат са много, но сред основните са антропогенният натиск на човека върху дивата природа, нелегалното изхвърляне на отпадъци в малките населени места, неправилното поставяне на дивечови примамки и бракониерство, дори от страх, сподели пред Радио София Костадин Андонов от WWF.

„Най-добрия начин за противодействие срещу проблема „човек-мечка“ е превенцията. Да не се стига до конфликт. Исками да помогнем и на мечките – този ценен за нашата екосистема вид, и на стопаните.“

По думите на Костадин Андонов, за да се действа по установения ред, жителите, усетили присъствие на мечки, не трябва сами да предприемат мерки, а да подадат сигнал в съответното РИОСВ или регионалната дирекциия по горите. Той изтъкна колко е важно сътрудничеството и обединените усилия между различните институции и природозащитни организации за решаването на проблемите, включително и по отношение на горските видове.

От WWF провеждат кампания за опазване на мечките и отчитат добър отзвук сред много българи.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Костадин Андонов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна