Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Плевен пристигнаха два апарата за извличане на кръвна плазма

д-р Анелия Цочева
Снимка: Латинка Светозарова

В Плевен пристигнаха два апарата за извличане на кръвна плазма. Те са разположени в Кръвния център в града и приемът на донори се очаква да започне от следващия понеделник. 

Кръвната плазма ще се използва за подпомагане на лечението на Covid болни от областите - Велико Търново, Габрово, Ловеч, Русе и Разград. Апаратурата, оборудването и консумативите са дарения от кампании, в които участват и в момента много граждани и представители на бизнеса в региона. В основата на кампаниите е „Ротари клуб Плевен – Центрум“.

Новият център разполага с два апарата за извличане на кръвна плазма, което повишава капацитета, казва д-р Анелия Цочева, директор на Центъра за трансфузионна хематология. 

„Досега не сме имали такава апаратура. Ще има време за обучение на персонал, това са млади и квалифицирани хора, бързо ще се научат... Вече имаме желаещи да дарят, непрекъснато звънят, искат информация кога започваме. От началото на следващата седмица ще започне подборът на донорите. Човеколюбието се отключи и солидарността, желанието да помогнем“. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.