Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бавното пътуване на Левисън Уд

Левисън Уд
Снимка: личен архив

„Разказите на Киплинг разпалваха младежкото ми увлечение по колониалното минало на Великобритания и най-вече намесата ѝ в Индия и високопланинските проходи, водещи към вътрешността на Азия. „Човекът, който искаше да бъде крал“ и класическият му роман „Ким“ разпалваха въображението ми и ме караха да съжалявам, че не съм роден сто години по-рано“, пише Левисън Уд, журналист, военен кореспондент, фотограф, писател и член на Международния клуб на изследователите.
Посоката е Хималаите, пътуването е пеша, а Елеонора Гаджева разказва защо книгата на Левисън Уд „Пеша из Хималаите“ е не само пътепис, но и историческо четиво, а също и прецизно изследване на културите в този регион.
Едно бавно пътуване, при което човек има време за достатъчно срещи по пътя – за да опознае не само другите, но като че ли – и себе си.


 Какво представлява Линията на контрола, която повече от половин век разделя две държави – Индия и Пакистан? И как един военен кореспондент гледа на света с доверие, разказва Елеонора Гаджева, с която разговаряме за книгата на Левисън Уд „Пеша из Хималаите“.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.