Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Локдаун за туристическия бизнес в Банско: Сезон ще има, туристи - не

Снимка: БГНЕС

Туристическият бизнес в Банско е в ситуация на локдаун, макар че наложените ограничителни мерки не засягат хотелите и ски зоната над града. Положението стана още по-тежко след предложението на германския канцлер Ангела Меркел зимните курорти в Европа да отворят чак след Коледно-Новогодишните празници. Това предизвика лавина от анулирани резервации за декември. Курортът днес изглежда така, както през март, когато беше наложена блокада на града

Повечето хотели не смеят да отворят. Едва ли ще работят и местните ски училища, защото нямат финансова възможност да платят на концесионера цената от 6000 лева на сезонна карта за всеки ски инструктор. 

Хотелите в Банско и района са готови за зимния сезон, а в планината вече вали сняг. Туристите обаче ги няма. Последната заповед на здравния министър затвори не само заведенията в града, но и ресторантите към хотелите. Това доведе до масов отказ на резервации. От Съюза на туристическия бизнес изпратиха спешно писмо до ресорния си министър с молба ресторантите да работят само за гостите на хотелите.  

Надеждата за зимен сезон съвсем изтъня след предложението европейските курорти да не отварят до януари. Това доведе Банско до практически локдаун, за който най-силният зимен месец винаги е бил декември, споделя Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес: 

„Имаше заявки от Турция, от няколко балкански страни, от България“. 

Ски училищата също пресметнаха, че ще загубят най-малко, ако не работят. Извън училището на концесионера в Банско има още няколко местни, в които работят и се препитават около 120-130 ски инструктори. За да работят в планината, ако това изобщо се случи, те трябва да платят на концесионера над 720 хиляди лева. Цената на сезонната карта е непосилна за тях. Благовест Обецанов: 

„Единственият реверанс, който ни направиха, е разсрочено плащане. Но нашето ски училище няма нито една резервация. Няма резервация за нашата услуга. Около 60% от нашите ски учители са местни. Нашите клиенти предимно са чужденци. Много хора ме питат - сезон ще има ли. Сезон винаги ще има, туристи няма да има, хората ги е страх от пътуване. Трудното тепърва предстои“. 

Изправен пред реалната опасност сезонът да бъде провален, туристическият бизнес изрече на глас и сериозния упрек към държавата, наложила твърде късно по-строгите мерки. Малин Бистрин: 

„Упрекът е, че мерките закъсняха. Това трябваше да стане на 1 ноември. А сега, вместо коледни бонуси, трябва да давам заповеди за съкращаване. Сезонът е осакатен в най-активния момент“. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!