Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравният туризъм като подценявана възможност у нас

Павел баня
Снимка: БГНЕС

Чист въздух, разходки в планината, лечебни минерални извори и места, където специалисти знаят какво да направят, за да ни върнат или поддържат здравето ни. Само на територията на Благоевградска област тези места са поне 73. Описаха ги партньори от България и Северна Македония в рамките на проект, в който участваха студенти и университетски преподаватели, ученици, бизнесът и неправителствени организации. 

В рамките на това партньорство са изградени спортни центрове за деца и младежи с увреждания и са описани местата в граничния регион, които съчетават възможностите за туризъм и укрепване на здравето. Грижата за хората с увреждания и адаптиране на средата за тях винаги е в основата на идеите, за които търси финансиране докторът по кинезитерапия Димитър Маникатов. Неговата методика е приета и в редица европейски държави, самият той я преподава в Италия, Португалия, Румъния.

Относно обектите в Благоевградска област Маникатов посочва, че се използват не само минерални източници, но и климатични особености на някои райони. Той разказва за боров прашец, който подпомага горните дихателни пътища и дишането, и е природна даденост.

Например Попови ливади над Гоце Делчев – там има много интересен жълт прашец, който боровете в определен период от годината отделят и действа противовъзпалително на горните дихателни пътища. За мен също беше интересно да науча, че на друго място не се осъществява такъв вид дейност на територията на Балканския полуостров.“

Д-р Димитър Маникатов  Снимка: Кети Тренчева

Почти нищо не се рекламира от това, което имаме, смята Димитър Маникатов. „Ние наистина имаме перфектни профилакториуми, балнео-лечебни центрове. В момента може би трябва малко повечко гласност да има.“

Как да се стимулира възстановяването на хората, преболедували Covid-19 и защо това има ефект не само върху здравето, но и върху икономиката? Д-р Димитър Маникатов отправя конкретно предложение към държавата.

Профилакториумите и балнеолечебните центрове са места, където можем да поддържаме по-добро качество на живот. Хора във временна нетрудоспособност, хора в трайна нетрудоспособност могат и трябва да се възползват от подобен род центрове. Тук социалната политика на нашата страна трябва да е малко по-гъвкава и по-добре финансирана от гледна точка на тези хора. Моята идея е малко повече финансови средства да бъдат предоставени на самите профилакториуми с цел усвояване на таргетна група на хора с временна нетрудоспособност. Средствата, стоейки там, в някакви фондове – голяма част от хората не са запознати.“

Ако средствата отиват директно в профилакториумите, те ще могат да инвестират в иновации и нови дейности, които привличат хората, обобщава кинезитерапевтът.

Повече по темата - в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!