Eмисия новини
от 16.00 часа

Емил Хърсев: И след излизане от мерките не очаквам икономиката да стигне до най-тежките прогнози

Разходите в бюджет-2021 са планирани над предела на възможностите, смята финансовият експерт

Емил Хърсев
Снимка: БГНЕС

В Covid обстановка българската икономика се справя сравнително добре. Но въвеждането на последните мерки неминуемо ще се отрази на стопанската активност. Това коментира прад Радио София финансистът проф. Емил Хърсев:

„Отражението е предварително предвидено. Не очаквам след излизане от противоепидемичните мерки да се стигне до най-тежките прогнози.“

По мнението на финансиста обявените 170 млн. лв., предназначени за подпомагане на бизнеса в кризата, са крайно недостатъчни. Вероятно средствата ще бъдат насочени главно към най-засегнатите отрасли – търговия (заведения), услуги, туризъм.

„60/40 е мярка за бизнеси, които имат ресурса да продължат да наемат персонал и до доплащат – 40 или 20%. Които не могат, обаче, уволняват персонала си, а той се изсипва в бюрата по труда“, коментира още проф. Хърсев. Мярката обаче не е универсална и от това произтича недоволството от тези, които не могат да се възползват от нея.

По отношение на бюджета за 2021 г. финансъстът смята, че с него се прави опит да се поддържа и икономиката и социалната система – песнионна и здравна, в неблагоприятната обстановка.

„Мисля, че разходите са планирани и над предела на възможностите на страната, но все пак решението е политическо“, допълни проф. Хърсев.

Чуйте разговора с него.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.