Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Григорова: Бюджетът за следващата година попълва дефицитите, натрупани през последните 10 години

Ваня Григорова
Снимка: БГНЕС

Бюджетът за следващата година най-общо попълва дефицитите, които бяха останали през последните 10 години (за държавните служители), но по отношение на  останалите плащания, не се вижда особен прогрес. Това коментира пред Радио София Ваня Григорова - икономически съветник на КТ “Подкрепа”

По думите ѝ критикарите на бюджета го атакуват по-скоро от дясна, неолиберална гледна точка, т.е. те смятат, че е твърде щедър. “Напротив, въобще не е щедър. Трябваше да е много по-щедър към момента, сега, а всъщност запълва натрупани недофинансирания през последните години”.

Според Ваня Григорова основният проблем е във факта, че отново има плащания, като майчинството, които са замразени, за сметка на това се планират, и ще бъдат направени много сериозни плащания за т.нар. “отбранителна способност”. “Не е ясно, защо се пазим от невидими врагове и се готвим за невидими битки, а пропускаме да се борим с врага, който е тук - за работа и гладът, който ще настъпи след налагането на ограничителните мерки”, казва тя.

По думите ѝ пенсиите безспорно трябва да се увеличат. Освен всичко друго - това е и предизборно обещание на управляващите. 

“Проблемът не е в увеличението на минималната пенсия а в неувеличението на всички останали пенсии, които по-скоро биват замразени, въпреки прилагането на индексиране всяка година с швейцарското правило през юли месец. Най-справедливо би било всички пенсии да бъдат преизчислени спрямо средния осигурителен доход към определена година.

Според нея в момента не са най-големият проблем пенсиите от НОИ, а пенсиите от частните пенсионни фондове, които трябваше следващата година да започнат да бъдат изплащани масово. "Именно във връзка с това бяха направени редица промени в Закона за бюджета за държавното обществено осигуряване без никакво обсъждане по пътя между Министерския съвет и Народното събрание.

С тези промени, ние през данъците си поемаме несъстоятелността и загубите на частните пенсионни фондове, за да не стане ясно колко губещи са те. Това е приватизация на печалбата и национализация на загубата, която не би трябвало да е приемлива въобще”.

Ваня Григорова вече от месец се бори да не бъде приета скандалната поправка за увеличението на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно. “По този начин управляващите се опитват да съблазнят работниците да искат да полагат допълнително извънреден труд”, казва още Григорова.

Чуйте целия разговор на Лъчезар Христов в звуковия файл

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени