Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За хранителната непоносимост

Д-р Тихомир Мустаков: Да внимаваме какво консумираме и как го обработваме

Глутен има не само в брашното, а и в други продукти, например праха за пране, казва алергологът

Д-р Тихомир Мустаков
Снимка: Личен архив

За хранителната непоносимост спектърът е доста широк. Има намеса на имунните реакции, но голяма част от тях се дължат на ензимни дефицити, на недобро смилане на компонентите на храната или на определени примеси в нея.

Това обясни пред Радио София алергологът д-р Тихомир Мустаков.

За разлика от алергиите, при които проявите са бързи и ясни, при хранителната непоносимост признаците са по-скрити – подуване на корема, грипни болки, стомашни киселини, запушване на носа, сърбежи, главоболие, отпадналост.

Целевото изследване показва в 6 степени непоносимостта към определени антитела, които не противостоят непременно на храната, към която са образувани.

Първата стъпка след установяване на дадена хранителната непоносимост е изключване на тази храна от менюто за 1 до 3 месеца. През това време трябва да се реши проблемът с пропускливостта на чревната лигавица. За целта помагат познанията в областта на гестроентерологията.

По думите на д-р Мустаков зачестилата непоносимост към глутена можем да обясним и с по-честата среща с него. Глутен има не само в брашното, но и в индустриални продукти като прах за пране, тебешир и субстанции, при които той се използва като сгъстител.

Алергологът припомни, че чревният микробиом може да се наруши от дисбектериоза, от химикали и консерванти. Изтъкна, че не бива да си мислим, че екзотичните храни са по-полезни и българските традиционни ястия. И посъветва да внимаваме какво консумираме и как го обработваме.

Чуйте разговора на Диана Костова с д-р Мустаков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени