За хранителната непоносимост спектърът е доста широк. Има намеса на имунните реакции, но голяма част от тях се дължат на ензимни дефицити, на недобро смилане на компонентите на храната или на определени примеси в нея.
Това обясни пред Радио София алергологът д-р Тихомир Мустаков.
За разлика от алергиите, при които проявите са бързи и ясни, при хранителната непоносимост признаците са по-скрити – подуване на корема, грипни болки, стомашни киселини, запушване на носа, сърбежи, главоболие, отпадналост.
Целевото изследване показва в 6 степени непоносимостта към определени антитела, които не противостоят непременно на храната, към която са образувани.
Първата стъпка след установяване на дадена хранителната непоносимост е изключване на тази храна от менюто за 1 до 3 месеца. През това време трябва да се реши проблемът с пропускливостта на чревната лигавица. За целта помагат познанията в областта на гестроентерологията.
По думите на д-р Мустаков зачестилата непоносимост към глутена можем да обясним и с по-честата среща с него. Глутен има не само в брашното, но и в индустриални продукти като прах за пране, тебешир и субстанции, при които той се използва като сгъстител.
Алергологът припомни, че чревният микробиом може да се наруши от дисбектериоза, от химикали и консерванти. Изтъкна, че не бива да си мислим, че екзотичните храни са по-полезни и българските традиционни ястия. И посъветва да внимаваме какво консумираме и как го обработваме.
Чуйте разговора на Диана Костова с д-р Мустаков.