Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Унгария има право да разреши използването на руската ваксина

Дори и тя да не се използва в останалите страни от ЕС

| обновено на 30.11.20 в 17:43
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгария има право да разреши използването на руската ваксина срещу Covid-19, макар че „Спутник V“ няма да бъде използвана в останалите страни от Общността. Това заявиха от Европейската комисия.

Държавите от ЕС могат да се възползват от специална процедура за одобрение на ваксини на своя собствена отговорност, уточняват от комисията.

Унгария започна тестове на руската ваксина срещу Covid-19, след като стана първата европейска държава, получила образци от нея.

Външният министър Петер Сиярто съобщи, че страната е получила десет дози от ваксината „Спутник V" и ще я тества за безопасност и ефективност.

Същевременно в болница южно от Москва е започнала ваксинация на местното население миналата седмица, предаде Ройтерс.

Руска болница съобщи, че миналата седмица е започнала ваксинация срещу Covid-19 със "Спутник V" на всички желаещи граждани.  

Русия е доставила първата партида за ваксиниране на обикновени граждани на болница южно от Москва, предаде Ройтерс.

Руските институти, които се надпреварват със западните фармацевтични компании в съперничеството кой ще достави първите дози от ваксината срещу коронавирус, заявиха, че според предварителни резултати "Спутник V" има ефективност от 92% в защитата срещу Covid-19.

Централната градска болница в Домодедово заяви на сайта си, че жителите, които искат да се ваксинират, трябва да се регистрират предварително на правителствен сайт и да представят отрицателен тест за коронавирус, както и лични документи в деня на ваксинацията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна