Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На дневен ред в Европа: Локдаун, икономика, вируси и пари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След налагането на карантина в Англия заразяването с коронавирус е намаляло с една трета, сочи проучване на лондонския Имперски колеж.

В същото време Турция отбеляза за 7-и пореден ден рекорден брой жертви на Covid-19, въпреки че наложи частичен локдаун.

А в Германия се разгаря спор между федералното правителство и провинциите за това кой да плати сметката с набъбващите обезщетения заради наложения локдаун до Коледа.

Анализът на лондонския Имперски колеж е направен на базата на повече от 100 хиляди теста в периода от 13 до 24 ноември. Едни от най-тежко засегнатите райони в Англия бележат най-голямото подобрение, но въпреки това се счита, че като цяло броят на случаите продължава да е висок.

„Не трябва да си позволяваме да отнемем крака от газта“, коментира министърът на здравеопазването Мат Ханкок. Утре се очаква гласуване в парламента на още по-строги ограничителни мерки.

Турция бележи седми пореден ден рекорден брой жертви на Сovid-19, въпреки че въведе преди седмица нови по-строги ограничения. Медици и опозицията призовават за по-стриктни мерки, но правителството в югоизточната ни съседка се опасява от икономически крах.

Икономически притеснения има и най-силната европейска икономика – Германия.

Икономическият министър на федералната република Петер Алтмайер предупреди, че помощите за компаниите не могат да бъдат удължавани безкрайно:

„Държавата е в добро финансово състояние, защото в предишните години сме се погрижили за това, но не можем години наред да плащаме обезщетения. Слава Богу, няма и нужда, защото се надявам, че ваксината ще ни осигури спокойствие още следващата година“, каза Алтмайер.

15 милиарда евро ще струва на германската икономика удължената до Коледа карантина. Все още обаче не е ясно кой ще плати сметката - федералният бюджет или провинциите.

Италия - една от водещите икономики в еврозоната, обяви нов, четвърти пакет финансова помощ за бизнеса. Правителството в Рим гласува отпускането на 8 милиарда евро и данъчна ваканция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени