Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уолстрийт изпраща много добър месец

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Уолстрийт отвори последната си ноемврийска търговска сесия с понижения на основните индекси, въпреки че изпраща много добър месец. Две основни събития доминираха борсите през ноември – президентските избори в Съединените щати и прогреса на фармацевтичните компании в разработването на ваксина срещу Covid-19. Въпреки това притеснителните данни за смъртността и броя на заразените с коронавирус, както и сянката на Брекзит, тегнат върху инвеститорските решения. 

Изпращаме един „феноменален ноември”, коментират пазарните анализатори. Въпреки очакванията индексите да се сринат заради несигурността около президентския вот в Съединените щати в началото на месеца, оптимизмът на борсите пролича още в нощта на вота, когато стана ясно, че Джо Байдън води в надпреварата с Доналд Тръмп. Не закъсня и новината за успешните ваксини срещу Covid-19, което вдъхна още надежда на инвеститорите и така индустриалният "Дау Джоунс" премина психологическата граница от 30 000 пункта и записа най-добрия си месец от 1987 година насам, макар и днес да отвори търговията с понижения. По традиция през декември инвеститорите са по-оптимистични в настроенията си, коментират анализатори и с усмивка припомнят, че коледният дух завладява всички.

В същото време бизнесът гледа с тревога към преговорите между Лондон и Брюксел, които отново буксуват, а Лондонското сити е заплашено да се превърне във фантом, след като множество компании се обръщат към континентална Европа, коментират анализаторите. И допълват – във финансовия свят никой не носи розови очила, макар и началото на ваксинацията на населението срещу Covid-19 да е на прага ни, вирусът и тежките икономически последици няма да се изпарят, а това означава, че ни предстои трудна година. И още нещо – икономическите прогнози стават все по-голяма ценност, свидетелство за което е сделката между S&P Global и IHS Markit за 44 милиарда долара.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени