Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри на страните от НАТО обсъждат изтеглянето от Афганистан

архив
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на външните работи на НАТО ще разискват чрез видеоконференция изтеглянето на войските на Пакта от Афганистан, надигането на Китай, засилването на руското военно присъствие, както и други въпроси за общата сигурност.

В неделя, 29 ноември, генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че по отношение на Афганистан НАТО е изправена пред сериозна дилема - дали да остане там по-дълго от предвиденото или да допусне отново ситуация, при която страната ще се превърне в по думите му безопасен рай на международните терористи, в т.ч. и изгонените от Сирия и Ирак активисти на "Ислямска държава".

Министрите ще обсъдят също така отговора на нарастващата военна активност на Русия, където ще се включат и колегите им от Грузия и Украйна. В този контекст те ще дискутират ситуацията със сигурността в Черноморския регион. Масивните инвестиции на Китай в нови оръжия, приближаването му към Пакта от Арктика до Африка, както и инвестициите в инфраструктурата на Алианса са другите теми, които ще бъдат предмет на дискусии на външните министри. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени