Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С блокада на улиците в Скопие опозицията поиска оставка на премиера Заев

| обновено на 01.12.20 в 18:39
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С блокада на улиците в Скопие опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ поиска оставка на премиера Зоран Заев.

Протестът, организиран от партията заради недоволство от правителствената политика в преговорите с България, започна пред външното министерство. Демонстрантите настояха за оставка на премиера Зоран Заев, който според тях е "продал националната идентичност", съобщи телевизия „Сител“.

Телевизия „Алсат“ предаде, че освен оставката на Заев протестиращите са поискали и оттеглянето на външния министър Буяр Османи, изтъквайки, че през уикенда в това министерство са се водили преговори с българската страна.

Демонстранти имаше и пред сградата на правителството. 

Освен оставката на премиера Зоран Заев, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви, че иска и информация за преговорите с България. Мицкоски обяви, че когато вземе властта, няма да зачита никакъв анекс към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Междувременно стана ясно, че правителството на Република Северна Македония е определило бившия премиер Владо Бучковски за специален пратеник в България.

Задачата на Бучковски в София ще е да договори съгласие по споровете за езика и общата история, така че да отпадне българското вето върху началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз.

Днес македонският „Независен вестник“, цитиран от БТА, излезе със статия, в която пише за високопоставени дипломати от страни-членки на Европейския съюз, които са потвърдили за държавната информационна агенция, че Република Северна Македония почти сигурно ще бъде блокирана от България на следващия Съвет на министрите на Съюза на 8 декември.

Друг македонски вестник „Вечер“, цитира "Дойче веле" и германския канцлер Ангела Меркел, която, на видеоконференция с евродепутати, е заявила, че Македония все още има шансове да проведе първата междуправителствена конференция с Евросъюза по време на германското председателство.

Меркел все пак е потвърдила, че има трудности във връзка с провеждането на междуправителствената конференция и все още съществува потребност от преговори между България и Македония.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!