Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адриана Стоименова: Родител на дете до 14 г. от затворен бизнес може да избира мярка за подпомагане

Адриана Стоименова
Снимка: БГНЕС

До края на вчерашния работен ден са били приети 2600 заявления за отпускане на месечната целева помощ за родители, която е в сила от септември.

Помощта касае родителите на карантинирани деца, родители на преминали в дистанционна форма на обучение ученици преди 27 ноември и родители, които сега ще гледат децата си до 14-годишна възраст по време на втория локдаун, вземайки неплатен отпуск. 

За целевата помощ може да се кандидатства до края на декември, но колкото по-рано стане това, толкова по-скоро родителят ще може да получи средствата, обясни за БНР заместник-министърът на труда и социалната политика Адриана Стоименова.

За целта не се изисква да е изразходван целият платен отпуск на родителя, достатъчно е работодателят да одобри неплатения отпуск, уточни Стоименова.

Отпада изискването да се предоставя бележка за затварянето на детското заведение, напомнят от социалното министерство.

Когато учебният процес прекъсва за повече от десет дни, за едно дете пълният размер на помощта е 610 лева, за две и повече деца – 915 лева.

На страницата на Агенцията по социално подпомагане има специално създадена секция с указания как да се кандидатства за целевата помощ. Там е указан и електронен адрес, до който могат да се изпращат заявленията. Има и обявени телефони за консултации.

Адриана Стоименова увери, че е създадена организация до Коледа всички заявления да бъдат обработени.

Относно мярката „Запази ме“ за затворените бизнеси, която предвижда 24 лева дневна компенсация за работниците, Стоименова уточни, че ако едно лице, което има право на тази мярка, но същевременно има и деца под 14 години, то трябва да избере от коя от двете иска да се възползва.

„Но не е пречка, ако в едно семейство и двамата родители по един или друг начин са ощетени от наложените противоепидемични мерки и се налага да прекъснат своята трудова дейност, единият да се възползва от мярката „Запази ме“, а другият да бъде включен по мярката, която е в подкрепа на семействата, чиито деца са в дистанционна форма на обучение“, коментира Адриана Стоименова.

Цялото интервю е в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени