Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Остава и издаването на направление за PCR и на хартия

Личните лекари вече издават електронни направления за PCR тест

НЗОК заплаща изцяло изследването на пациенти с направления и те няма да доплащат за него

| обновено на 01.12.20 в 17:04
Зам.-министър Жени Начева и д-р Николай Брънзалов направиха демонстрация на системата за издаване на електронно направление за PCR тест.
Снимка: БГНЕС

От днес личните лекари могат да издават електронни направления за PCR изследване за Covid-19. Запазва се и възможността направлението да се издава на хартия.

Системата беше представена от заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева в столичния 17-и Диагностично-консултативен център:

"Към 11:00 часа близо 200 такива направления са издадени и около 100 общопрактикуващи лекари са се възползвали от тази възможност и са много малко областите, за които нямаме информация, че са издадени такива направления".

Националната здравноосигурителна каса покрива 60 лева от цената на PCR теста и пациентите не трябва да доплащат след издадено електронно направление, добави Начева:

"Когато договорен партньор получава от Касата по договор с нея средства за PCR тестове, пациентът не трябва да доплаща по никакъв начин и по никакъв повод".

Електронни направления от личните лекари ще могат да бъдат издавани по телефона, след като пациентът се обади и каже, че има минимум два симптома от общо 11.

Джипитата настояват хората да бъдат отговорни и да не съобщават за несъществуващи симптоми.

Заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов призова хората да не злоупотребяват:

"Много трудно беше да се въведе безплатен тест. Нека да не извиваме ръцете на системата по този начин като си измисляме симптоми, за да получим тест".

"Да не ни лъжат образно казано, за да получат безплатния PCR тест, защото това няма да доведе до нищо положително. Само ще натовари системата и финансово, и като времеви и човешки ресурс".

Системата има изискване и за електронен подпис, съобщи Валентин Мундров - директор на дирекция в "Информационно обслужване":

"Някой трябва да знае кой е подписал съответното направление - дали това е д-р Брънзалов или някой друг, защото, има хакери, които могат да подписват от името на д-р Брънзалов, ако не бъде подписано с електронен подпис".

На пациента по телефона ще бъде продиктуван четирицифрен код, с който той трябва да отиде в лаборатория, която има договор със Здравната каса, за да направи PCR тестът.

НЗОК заплаща изцяло изследването на пациенти с направления и те няма да доплащат за него.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.