Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

КС прекрати делото за комисията за нова Конституция

Снимка: БНР, архив

Конституционният съд единодушно прекрати делото по искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на решение на Народното събрание, с което беше създадена специална комисия за разглеждане на проект на нова Конституция. Според съдиите с предсрочното прекратяване на мандата ѝ на 27-и ноември е отпаднал и предметът на искането на държавния глава, който атакува решението за създаването ѝ пред Конституционния съд - в частта, че може да променя оригиналния конституционен проект. Според президента това е правомощие само на Велико народно събрание, а обикновено може само да реши дали да бъде свикано такова. 

Решението на КС беше очаквано, след като стана ясно, че в парламента няма мнозинство за свикване на Велико народно събрание (ВНС), което да приеме нов Основен закон, а след това бе разпусната и т.нар. конституционна комисия. За почти двумесечното си съществуване комисията, оглавявана от Десислава Атанасова от ГЕРБ и бойкотирана от депутатите от БСП и ДПС, се събра само веднъж. На 25-и ноември в парламента не стигнаха гласовете за свикване на Велико народно събрание, което евентуално да реши да има ли нова Конституция. Два дни след предизвестеното гласуване мнозинството прекрати мандата на временната комисия. По принцип той изтича на 2-ри декември.

Преди тези събития Конституционният съд поиска и получи становища на водещи конституционалисти, според които обикновено Народно събрание може само да реши дали да има ВНС, но не и да внася промени във внесен проект за нова конституция.

Един от тях – Атанас Славов, коментира тази сутрин по „Хоризонт“, че очаква от конституционните съдии не просто да прекратят делото по искането на президента.

„Допускам, че с мотивите, които ще даде Конституционния съд, ще има много ясни тези и указания към бъдещите мнозинства, които се опитват да злоупотребяват с една конституционна процедура, дори диспозитивът да е, че прекратява производството“, каза той.

С определението си обаче Конституционният съд само споменава, че получените юридически становища са в подкрепа на мнението на държавния глава, че е нарушен Основният закон и очакванията бяха днес това да кажат и конституционните съдии. Своеобразното закриване на оспорваната от Румен Радев комисия попречи на подобно произнасяне, а с прекратяването на делото на практика беше затворена темата "нова Конституция", отворена в разгара на антиправителствените протести лично от премиера Бойко Борисов.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.