Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мингма Джи Шерпа: Целта ни е кристално ясна - К2

Мингма Джи Шерпа
Снимка: Фейсбук страница

В поредица от интервюта за експедициите, които тази зима ще направят опит за зимно изкачване на К2 - последният осемхилядник на планетата, неизкачен през зимата - представяме плановете и гледните точки на участници и ръководители.

След разговорите с Али Садпара и Сержи Минготе, попитахме за предстоящия сезон в Каракорум и Мингма Джи Шерпа - той ще ръководи екип от шерпи, които този месец се очаква да пристигнат от Непал в Пакистан. Миналата година Мингма Джи ръководеше също експедиция, която направи опит за зимно изкачване на пакистанския първенец. Тогава, както във всички предходни опити в десетилетията, метеорологичните условия попречиха на плановете. Исландецът Джон Снори достигна 6600 метра височина. След експедицията той обвини ръководителя й Мингма Джи в не добра организация, а тази година се насочи към услугите на небезизвестния пакистанец Али Садпара, който има богат опит не само в изкачванията на осемхилядници, но и в зимните експедиции.


Мингма Джи е един от най-опитните шерпи, директор на една от големите непалски трекинг агенции. Първата му експедиция е през 2006 г., на Манаслу. Изкачил е всички осемхилядници, без Шиша Пангма. Бил е 5 пъти на Еверест - два пъти от север и 3 пъти от юг. Изкачил е също К2 (2 пъти), Канчендзьонга, Лхотце, Макалу, Чо Ою, Дхаулагири, Манаслу (4 пъти), Нанга Парбат, Анапурна, Гашербрум-1, Гашербрум-2, Броуд Пик. 

Достигал е 8300 м височина на Южната стена на Лхотце - прословутата 3000-метрова стена, считана за едно от най-големите предизвикателства във височинния алпинизъм. Мингма е първият соло катерач от Непал. Осъществява първото солово изкачване на сложния връх Chobuje (6685м) от запад. Осъществява премиерно изкачване и на шестхилядниците Cheki-Go (6257 м) и Bamongo (6400 м). Има изкачвания на още десетина върха с подобна височина.

Връх К2


В средата на ноември непалецът обяви, че отново заминава за К2, заедно с Дауа Тензинг Шерпа и Килу Пемба Шерпа. 

“Научихме твърде много уроци от миналата зима и отново се връщаме там, напълно подготвени. Технически сме готови, подготвяме документите, което ще отнеме повече от месец. 2020 г. е кошмарна за нас, шерпите, защото останахме без доходи. Аз лично мога да си позволя някакви разходи, но са нужни средстава за екипа. Ако подкрепите нас, вие подкрепяте шерпите” - написа във Фейсбук страницата си Мингма Джи, обявявайки кампания за набиране на средства.


В интервю за БНР той обяснява защо са решили да отидат само шерпи и дали ще си сътрудничат с другите експедиции.


Мингма Джи

Интервю на Таня Иванова

Кога заминавате за Пакистан и кога трябва да сте в Базов лагер?

Чакаме си визите. Не мога да кажа кога, но вероятно до края на декември.

Тримата шерпи ли ще сте, това ли е окончателният списък на участниците?

Да, само ние, тримата.

Защо решихте да отидете само шерпи, без клиенти? Да не би да е заради историята с Джон Снори миналата година, когато той изрази недоволството си от орагнизацията на експедицията, водена от Вас?

Ние наистина искаме да изкачим върха, а с клиенти е по-рисковано през зимата. Когато имаш клиенти, не можеш да работиш свободно, защото трябва да се грижиш за тях. Зимата в Каракорум не е като зимата в Хималаите - това е нещо, което осъзнах миналата година. По-студено е.

Ще се кооперирате ли с някоя от другите експедиции или гледате на това като на състезание? Например, с Нирмал Пурджа или със Seven Summit Treks?

K2 е последният останал осемхилядник (неизкачен през зимата - бел.ред.) и всеки знае причината. Така че, мисля, че в планината ще се кооперираме. Не е като да си вкъщи и да пишеш коментари от компютъра, на топло. Когато сме в планината, ние определено обсъждаме решенията с всички от екипа, за да има напредък.

Кой ще фиксира парапетите?

Ще видим на място, в Базов лагер как да постъпим.

Каква е целта ви? Минготе си постави за цел да достигнат 8000 метра височина.

Нашата цел е кристално ясна - върхът.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна