Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добромир Симидчиев: Водният сектор е инертен и е извън обсега на политиците

Според него има резервни ходове относно язовир „Камчия“

Добромир Симидчиев
Снимка: БГНЕС

Хората, които управляват язовирите и инфраструктурата, трябва да набележат ясен план за действие. Има резервни ходове относно язовир „Камчия“. Той е на ниско ниво, но то не е безпрецедентно ниско. Към края на октомври 2007 година язовирът е бил на сходно като сегашното си ниво. Зависи каква ще е зимата. Дори при една суха зима и пролет има какво да се направи, трябва авариен план“. Това каза пред БНР Добромир Симидчиев, бивш зам.-министър на регионалното развитие в две правителства, сега е член на Българската асоциация по водите, по повод прогнозираната водна криза в Бургаско. 

Според него трябва да се обърне внимание на ежедневната експлоатация и на начина, по който се предоставя услугата

„Загубите на вода са доста високи, ако там се гонят ефективности, ще стигаме по-рядко до такива ситуации. ВиК дружествата оперират в среда, която ги поставя в местни политически зависимости. Това е проблем, защото не оперират като конкурентни търговски дружества, а често биват използвани. Това става на местно ниво“. 

В предаването „12+3“ Симидчиев посочи: 

Това, което прави министър Емил Димитров не е лошо, защото приковава вниманието върху сектор, който дълго време е извън обсега на политиците, а това е проблем. Този сектор е инертен, промените отнемат много време, а резултатите излизат късно. Трябва да се подхожда дългосрочно и това, което прави министърът, ще има дългосрочен ефект“. 

По думите на Добромир Симидчиев сроковете за резервния вариант за Бургас са нереалистични: 

Вероятно целта на извънредното положение е да се ускори процесът. При извънредно положение и максимална мобилизация може би ще се реши проблемът“. 

Интервюто с Добромир Симидчиев можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени