Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Заплетеният казус за възстановяване на Княжевския и Драгалевския лифт във "Витоша"

Здравко Здравков, главен архитект на София
Снимка: Евелина Стоянова

Зимната гледка към "Витоша" в столицата ни напомни, че и този зимен сезон казусът с неработещите лифтове в планината ще остане нерешен. Той ни връща към началото на тази година, когато собственикът на въжени линии „Витоша ски“ внесоха мотивирано предложение за специализиран Подробен план за възстановяване на Княжевския лифт. Съгласно действащата нормативна уредба и правните анализи възстановяването, без смяна на предназначението на земята, е възможно само в съществуващите строителни граници.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова допусна, че целта е промяна на Плана за управление на парка така, че да могат да възстановяват, разширяват и изграждат лифтови съоръжения и изрази категоричното намерение да бъде възстановен във възможно най-кратки срокове както Княжевския, така и Драгалевския лифт.

През лятото имаше раздвижване по казуса, след като Столичната община възложи независима техническа експертиза за възстановяване на Княжевския лифт, осигурявайки финансиране от 50 000 лева, за да се установи дали може Княжевският лифт да се възстанови в сегашните граници на въжената линия.

Собственикът на въжените линии на Витоша - дружеството "Витоша ски" обаче отказа външна експертиза.

"Природен парк "Витоша" със своя специфичен статут на защитена територия има доста рестриктивни и ограничителни условия, които са въведени с цялостния план за управление на Парка от 2005 година. Този план е действащ и до настоящия момент и в него категорично се забранява изграждането на нови трасета, както и промяна на предназначението на земята. Промяната на предназначението на земеделска земя или горска територия е свързана с провеждането на процедури по изработване на подробни устройствени планове, когато трябва да се предвиди разполагане на ново съоръжение върху една девствена територия", каза в предаването "Хоризонт до обед" главният архитект на София Здравко Здравков.

Позицията на Столичната община е, че трябва да се намери решение за възстановяване на Княжевския лифт, което не води до промяна на Плана за управление на парка.

"Нашето желание беше да намерим начин, по който технически съществуващите стълбове, да дадат възможност да се изградят нови такива и да бъде възстановен в спешни срокове Княжевският лифт", допълни Здравко Здравков.

Главният архитект на София представи какви могат да са следващите стъпки на общината.

"За Княжевския лифт ще бъдат в две посоки - по отношение на спечелените дела от "Въжени линии", по отношение на досегашното производство, рестартиране на производството, предвидено в 195 и 196 от Закона за устройство на територията, с нови заповеди със съответните комисии, които ще разглеждат съоръжението в цялост, като аз гарантирам, че ще бъдат ангажирани външни експерти, каквито по закон е допустимо да бъдат привлечени и да бъдат намерени необходимите доказателства, че този лифт може да работи, може да бъде възстановен в сегашното състояние при наличието на сегашните стълбове", изтъкна Здравко Здравков.

За Драгалевския лифт има процедура и ще бъде изслушан собственикът на "Въжени линии" на 10 декември.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.