Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предлагат Богдан Николов за държавно отличие за заслуги в развитието на спорта

От 2005 г до дне в България са организирани общо 37 световни и 68 европейски шампионата по мотоциклетизъм. Страната ни  е призната 13 пъти като най-добър организатор на кръгове от световни първенства в различни дисциплини, това е статистиката, зад която стои трудът и всеотдайността на хората работещи в Българската федерация по мотоциклетизъм, ръководена повече от 2 десетилетия от Богдан Николов, както и на Организационния комитет за провеждането на големите шампионати у нас начело с Румен Петков в продължение на 15 години.

Двамата се оттеглиха от ръководството на мотоциклетния спорт през ноември. Богдан Николов остана почетен председател на организацията. Румен Петков съобщи, че ще направи предложение до министър Кралев да удостои със специална награда Богдан Николов за изключителните му заслуги към мотоциклетния спорт.

„Обществото разбра, че мотоциклетният спорт е съдба. Не допуснахме да противопоставим мотоциклетизма на друг спорт, не допуснахме спортно напрежение“, каза Петков.

Той призова държавата да обърне по-голямо внимание към различните видове спорт и спортната база, така както се отнася към футбола, като специално благодари на кметовете на общините. „

„Без тях нямаше да сме организатор №1 в света.“

Думи на благодарност той отправи и към неговия предшественик – първия председател на Организационния комитет Гран При България и бивш вицепремиер Димитър Калчев, който вече не е между нас.

„Особено голям успех за България е, че имаме второ поколение мотоциклетисти, някои от които са в световния елит,“ подчертаПетков.

На срещата днес в пресклуб „България“ присъства и новоизбраният президент на федерацията Ангел Траков, който изрази искрено възхищение към постигнатото от своя предшественик и обеща да продължи по същия път.


Богдан Николов сподели, че „направеното през последните 15 години няма аналог“.

Пресклуб „България“ връчи специални награди на Богдан Николов и Румен Петков. Николов получи шампионска Купа за всеотдайността и добротворчеството му, за несломимата му сила да върви срещу течението.

Петков бе удостоен със Златния знак на пресклуб "България"  за изключителния му принос към развитието на мотоциклетизма.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.