Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София тегли 120 млн. лв. заем от ЕИБ за инфраструктурни проекти

София, бул. „Тодор Каблешков", ноември 2020 г.
Снимка: БГНЕС

120 милиона лева заем ще поиска екипът на кмета Йорданка Фандъкова от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за реализацията на 10 основни проекта за подобряване на инфраструктурата в града.

Сред тях са завършването на вътрешния ринг на София, който ще извежда трафика от центъра към Околовръстния път, изграждането на Зелен ринг - от квартал "Слатина" до Борисовата градина, довършване на булевард „Тодор Каблешков“, ремонт на булевард „Копенхаген“, ремонти на релсови трасета.

Има и резервен списък с 5 обекта.

Проектите ще се реализират през следващите 5 години, а заемът ще се връща при изгодни условия и е за срок от 20 години, посочи столичният кмет:

"Това са стратегически обекти, дългосрочни и за тяхната реализация или е необходимо много дълго време, ако разчитаме само на собствени средства, или е необходимо да се търсят някакви други източници. Това, което не можем да си позволим по отношение на ситуацията в криза, е да увеличаваме данъците за 2021-ва година. Това е наш план и е залегнал в програмата за управление на София за следващите години. Това означава дългосрочна визия за развитието на града за десетилетия напред".

Следващата сряда ще бъде общественото обсъждане на предложението на администрацията за взимането на заем от Европейската инвестиционна банка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени