Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Борисов: Специално внимание върху готовността на ЕС за овладяването на пандемии

Снимка: Пресслужба на МС

„Коронавирусът и въведените безпрецедентни мерки за овладяването му поставиха здравните системи под изключителен натиск. Затова е нужно да обърнем специално внимание върху готовността на ЕС за овладяването на пандемии и реакцията на държавите членки както при продължаващата пандемия, така и при бъдещите заплахи за здравето“.

Това е заявил премиерът Бойко Борисов във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Мишел провежда серия от разговори с държавните и правителствени ръководители на страните членки в рамките на подготовката на редовното заседание на лидерите на 10-и и 11-и декември тази година.

В хода на разговора българският премиер, цитиран от правителствената пресслужба, е изтъкнал, че като особено важна за борбата с коронавируса се откроява и необходимостта от осигуряването на доставките на лекарствени продукти, включително ваксини в рамките на Общността.

Българският премиер е посочил пред председателя на Европейския съвет, че предвид сериозната ситуация, в която се намираме заради пандемията, не можем да си позволим повече забавяне, затова следващата многогодишна финансова рамка и Пакетът за възстановяване трябва бързо да бъдат одобрени.

„Необходимо е да се положат всички усилия за постигане на съгласие възможно най-скоро, за да не излагаме на риск възстановяването на Европа и за да могат нашите граждани и бизнесът да се възползват от европейските средства и програми, които са така необходими за икономиките ни, за продължаване на сближаването, повишаването на конкурентоспособността и заетостта“, е изтъкнал Бойко Борисов.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.