Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Богданов: Трябват ясни и прости мерки, съобразени с капацитета

Лъчезар Богданов
Снимка: БГНЕС

Част от идеите за мерки се обявяват с известно забавяне, което създава усещане за несигурност сред бизнеса, особено сред малките фирми. Мярката на 60/40 остава скелетът на подкрепа за бизнеса. Мярката за неплатения отпуск е странна, защото действа паралелно с 60/40“. Това каза пред БРН икономическият анализатор Лъчезар Богданов. 

По повод подкрепата за предприятията на базата на формула за компенсиране на дял от оборота има фундаментално неразбиране

„Говори се постоянно за дял от оборота, като се налага усещането за компенсация за пропуснати ползи. Мярката, както е допустима в Европейския съюз, предполага държавата да компенсира частично част от фиксираните разходи“. 

Според него трябва да се правят ясни и прости мерки, съобразени с капацитета

В предаването „Нещо повече“ Богданов допълни: 

„Понякога трябва да се прави компромис между прецизността и ефективността на действието на всякаква мярка... Когато се проектират схеми, трябва да се търси общ ефект върху цялата икономика и това предполага схемите да действат по-бързо“. 

Анализаторът посочи най-големия ефект при първото „затваряне“

„Мораториумът за плащане на банкови кредити. Това позволи за известно време по кредити за 9 млрд. лева да няма погашения. Това е огромен ефект, който не позволи кризата де се превърне във финансова, каквато имахме през 2009 година“. 

Интервюто с Лъчезар Богданов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени