Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промишлената активност в САЩ губи скорост през ноември

Индексът ISM, измерващ активността в промишлеността, се понижи през ноември до 57,5 пункта, отстъпвайки от двегодишния октомврийски връх от 59,3 пункта (най-високо ниво от ноември 2018 г.). Въпреки това понижение индексът остава стабилно в нивата на растеж (над 50,0 пункта) за седми пореден месец, което е знак за продължаващо добро представяне на промишления сектор в САЩ, който формира около 11,3% от американската икономика.

Промишлената експанзия е факт, въпреки че само в рамките на ноември новите случаи на Covid-19 нараснаха с повече от 4 милиона, а броят на починалите надвиши 30 хиляди, според данни на Ройтерс. Това вероятно ще се отрази негативно на фабричното производство, което е все още с около 5% под неговите предпандемични нива.

Подиндексът на ISM за нови промишлени поръчки се понижи през ноември до 65,1 пункта от 67,9 пункта през октомври, когато достигна най-високо ниво от януари 2004 г., като в същото време ISM подиндексът на заетостта падна до 48,4 пункта от 53,2 месец по-рано, което е сигнал за намаляване на работните места в промишления сектор.

Това вероятно ще подкрепи очакванията на финансовите пазари за по-нататъшно забавяне на растежа на заетостта през ноември, като официалните данни ще бъдат обявени в петък. Според средните очаквания на икономисти, анкетирани от Ройтерс, неселскостопанската трудова заетост вероятно се е увеличила през миналия месец с около 500 000, след като през октомври бяха разкрити 638 000 работни места. Трябва да се има предвид, че растежът на заетостта се забави рязко през последните месеци след рекордните 4,781 милиона нови работни места през юни.

На този етап са възстановени около 12,1 милиона от 22,2 милиона работни места, които бяха загубени по време на коронавирусната пандемия през пролетта (през месеците март и април).

Аналогичното бизнес проучване на агенция IHS Markit, представено по-рано днес, обаче показа нарастване на промишленият PMI индекс през ноември до 56,7 пункта от 53,4 пункта през октомври, достигайки най-високо ниво от септември 2014 г. насам.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна