Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко депутати от Консервативната партия ще гласуват против Covid плана на Джонсън

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън призова пламенно депутатите в Камарата на общините да подкрепят строгата система от местни карантини, която, ако бъде гласувана, трябва да влезе в сила от полунощ след изтичане на локдауна в Англия.

Депутати от Консервативната партия на премиера обаче остро критикуват новите мерки и се очаква да гласуват против тях.

Борис Джонсън отбеляза в парламента, че националното здравеопазване продължава да е под сериозен натиск, въпреки че има известен напредък в борбата с вируса по време на локдауна.

Откривайки дебата, Джонсън предупреди, че министрите не могат да избързват с облекчаването на мерките преди да е налице действаща ваксина.

Краят на локдауна не означава връщане към нормален начин на живот:

„Това, което не можем да направим, е да вдигнем всички ограничения наведнъж или да избързваме по такъв начин, че вирусът да започне да се разпространява бързо отново. А това може да доведе до нов локдаун след Нова година“, каза Джонсън.

Депутати от партията на премиера обаче продължават да смятат, че карантините са неефективни.

Не е ясно колко от тях ще гласуват тази вечер против мярката, вероятно между 60 и 100.

Въпреки бунта обаче схемата почти със сигурност ще бъде одобрена, защото лейбъристите и шотландските националисти ще се въздържат от гласуване.

Макар че те изобщо не са убедени доколко схемата ще работи и по принцип критикуват политиката на правителството за справяне с пандемията, те казват, че не могат да си позволят да загърбят здравето на хората и да подкрепят торите-бунтари само за идеята да нанесат поражение на правителството.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна