Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лагард от ЕЦБ: Все още сме в разгара на кризата

Китай е постигнал по-голям напредък в областта на цифровата валута от ЕС

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард определи настоящия момент като "от другата страна на кризата с Covid-19", но продължи да предупреждава, че заразата все още не е приключила, а отрицателно въздействие от пандемията все още не е смекчено.

По време на онлайн събитие, организирано от Атлантическия съвет, Лагард каза, че новините относно развитието на ваксината срещу коронавирус и намаляващата тенденция в ежедневните инфекции, наблюдавана в цяла Европа, са причини за оптимизъм. Тя обаче подчерта, че рестриктивните, приложени с цел ограничаване на разпространението на вируса, вероятно са повлияли на икономиката на континента до степен, която все още не може да бъде определена.

Втора вълна на коронавируса може би се забавя в Европа, но икономиката все още носи тежестта на мерките за ограничаване, предприети за нейното решаване, заяви Лагард.

"Втората вълна е в ход и, между другото, в Европа тя започва да се забавя и да намалява интензивността си поради новите ограничителни мерки, които бяха предприети, но които наистина засягат икономиката. Всички последни развития, които наблюдаваме, показват, че икономиката все още страда от коронавирусната криза", допълни тя.

Председателят на ЕЦБ също така призна, че Китай е постигнал по-голям напредък в областта на цифровата валута от Европейския съюз или от САЩ.

Отговаряйки на въпроси по време на събитието, тя заяви, че Китай е започнал да работи по идеята за дигиталната валута на централната банка по-рано, но подчерта, че за ЕЦБ не е приоритет "да бъдеш първият извън вратата".

"Въпреки че цифровото евро може да бъде по-бързо, по-евтино и по-безопасно от физическите пари", все още има въпроси, които трябва да бъдат взети предвид, преди да се вземат решения за съществени действия.

Трябва да се вземе предвид "предотвратяването на прането на пари и финансирането на тероризма", предупреди Кристин Лагард, добавяйки, че "осигуряването на неприкосновеност на личния живот" на потребителите на дигитална валута на централната банка също е един от приоритетите на ЕЦБ.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.