Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смъртоносните вируси СПИН и коронавирус

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият преход на вируса СПИН към човека вероятно е станал в началото на 20 век или в края на 19 век. На 1-ви декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Тази година той е под надслов "Глобална солидарност, гъвкави услуги".

„Вирусът, който предизвиква СПИН - човешки имунодефицитен вирус, и коронавирусите все пак са много различни, независимо, че и едните, и другите са към така наречените RNK съдържащи вируси. Вирусът ХИВ, той атакува клетки на имунната система, те са неговата мишена в клетката. Що се отнася до вируса, който предизвиква Covid-19, както и повечето вируси, да не кажа всички, той има уникални механизми, чрез които може да потисне, да бяга от имунният отговор, още повече, че коронавирусът SARS-Cov-2, той идва от прилепите“, каза проф. Радостина Александрова, вирусолог в БАН.

Нашите познания за коронавирусите идват основно от коронавирусите при животните, защото те са познати много по-отдавна. Първите коронавируси са били идентифицирани в началото на миналия век. Много дълго се е смятало, че коронавирусите не са опасни за човека.

Раковите и предизвиканите от вируси болести имат допирна точка, защото около 10% от раковите заболявания са свързани с вируси.

Туморните клетки имат много висока способност да се изменят.

Не само се изменят, но и оцеляват тези, които са най-приспособени към условията в момента и това дава възможност на туморите да се приспособяват и да стават все по-агресивни в своето поведение, включително да "избягат" от прилаганата терапия“, допълни проф. Радостина Александрова.

За разлика от раковите клетки, вирусите са чужди патогени, които попадат в нашия организъм.

Проблемът при тях е, че те са много добре адаптирани към условия в клетките, те могат да бъдат функционално активни единствено и само в живи клетки. Попадайки в живата клетка, те буквално се разпадат, за да могат да се възползват максимално от машинарията в клетката, от всичко, което е налично в нея и да я накарат да работят по тяхната собствена програма и да произведе следващото вирусно потомство“, допълни Александрова.

Цялото интервю можете да чуете в зуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!