Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън: Помощта идва

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Избраният на президент на САЩ Джо Байдън призова днес американския Конгрес да одобри без отлагане "силен" план в помощ на американската икономика, която се бори да се възстанови от кризата, предизвикана от пандемията от Covid-19, предаде "Франс прес".

Демократът Байдън, който представи икономическия си екип от град Уилмингтън в щата Делауеър, заяви, че неговото послание към всички, които сега се борят, е, че "помощта идва".

Редом с Байдън стоеше бившата председателка на Управлението за федерален резерв (централната банка на САЩ) Джанет Йелън, която характеризира икономическата криза като "американска трагедия".

Йелън каза, че много хора се борят да сложат храна на масата и да си плащат сметките и наема.

Наложително е да се действа, за да се предотврати самоподдържането на рецесията и да не се предизвикват по-нататъшни опустошения, добави 74-годишната Йелън.

Ако бъде утвърдена от Сената, където назначението й е добре прието, тя ще стане първата жена - министър на финансите на САЩ.

78-годишният Байдън представи и останалите ключови членове на бъдещия си екип, съставен от представители на малцинствата и от жени, много от които ще са първите на съответния пост.

Уоли Адейемо е от нигерийски произход и ще е първият афроамерикански зам.-министър на финансите, ако Сенатът я утвърди.

Нийра Танден ще е първата жена от индийски произход на поста директор на Службата за управление и бюджет в Белия дом.

Байдън избра друга жена - Сесилия Рауз - да оглави съвета на икономическите съветници на президента. Тя ще е първата афроамериканка и едва четвъртата жена начело на този съвет.

Задно с тях на сцената в Уилмингтън беше и Джаред Бърнстийн, който отдавна е близък приятел на Байдън - откакто беше негов главен икономист през първите години на администрацията на бившия президент Барак Обама.

Междувременно екипът от юристи на Байдън заяви, че исковете на президента Доналд Тръмп в Джорджия няма да доведат до промяна на резултата от американските президентски избори в този щат, предаде "Ройтерс".

Предизборният щаб на Тръмп заяви пред съда, че изборите в Джорджия са били помрачени от измами и поиска второ повторно преброяване на гласовете, след като в рамките на първото повторно преброяване бе установено, че Байдън печели в този щат с над 12 хиляди гласа. ъвета на икономическите съветници.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!