Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпада таксата от 5% върху приходите на производители от ВЕИ

| обновено на 02.12.20 в 13:51
Снимка: Ани Петрова

От 1 януари догодина да отпадне таксата от 5% върху приходите на производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, която се внася във фонд "Сигурност на електроенергийната система", предвиждат поправките в енергийния закон, като целта е да се стимулира производството на зелена енергия, обясни вносителят на промените депутатът от ГЕРБ Валентин Николов.

От БСП критикуваха поправката за студения резерв, която предвижда за него да няма търгове, а електроенергийният системен оператор да купува т.нар. разполагаемост за допълнителни услуги.

Таско Ерменков обясни, че преди и сега разпределението на резерва е ставало по неясен начин и изрази съмнение, че и сега няма да има достатъчно прозрачност.

"Въпреки препоръките в доклада на Световна банка нищо не беше направено по отношение на студения резерв и капацитета до този момент. Сега отново за нас, по неясен начин и на парче се казва, че премахването на сделките за закупуване на разполагаемост за студен резерв представлява още една стъпка към въвеждане на механизъм за осигуряване на капацитет".

Промените са поредната стъпка към пълната либерализация на енергийния пазар у нас, заяви Валентин Николов от ГЕРБ.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна