Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гутериш: Хората водят самоубийствена война с природата

| обновено на 02.12.20 в 19:04
Антониу Гутериш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

2020 година е в топ три на най-горещите години в историята и може да счупи рекорда, поставен през 2016-а, сочат данните на ООН.

През последните 6 години са регистрирани най-високите температури на планетата, откакто започва измерването през 1850 година, посочва Световната метеорологична организация в предварителния си доклад за състоянието на климата през 2020.

За да бъдат постигнати целите на Парижкото климатично споразумение за затопляне на земята с до градус и половина годишно, е необходимо производството на петрол, газ и въгледобива да бъдат намалени с 6% на годишна база, сочат данните на ООН.

А генералният секретар Антонио Гутериш заяви, че основната цел на организация за следващата 2021-ва година ще бъде изграждането на истинска Глобална коалиция за въглеродна неутралност:

„Нека да погледнем фактите - нашата планета е счупена, човечеството води война срещу природата. Това е самоубийство! Природата винаги отвръща на удара и го прави с набиращата сила и ярост.

Биоразнообразието изчезва, пустините стават по-големи, океаните се давят от пластмаса. След 30 години в океаните ще има повече пластмаса, отколкото риба“, каза генералният секретар  на ООН.

Според Гутериш всяка страна, град, финансова институция и компания „трябва да одобри планове за преход към нулеви емисии до 2050 г.“

Целта е глобалните емисии да бъдат съкратени до 2030 г. с 45% в сравнение с нивата от 2010 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна