Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой: Мария Димитрова и Боян Ангелов

Магичен друг свят

Снимка: стоп-кадър от клипа

Има щастливци, които превръщат действителността в един магичен свят – свят от мечтите. Пътищата им са изключително интересни. Те искат да променят схващането за застиналост на фолклора и представата на хората, че фолклорът е за възрастни. Мария Димитрова и Боян Ангелов – гости в рубриката Главен герой на "Нашият ден". Те официално представят албума си „Another World“. Един концептуален албум, посветен на народните обичаи.

В света на приказките от едно време...

"Аз имам една много дълбока връзка с фолклора, която през годините беше неосъзната – казва Мария Димитрова – опитах се да привлека и Боян, и така се стекоха нещата, че от една песен, към втора... и стана цял албум."

"В началото известно време се дърпах – казва Боян Ангелов – защото просто не разбирах фолклора до такава степен. Отидохме с Мария на един фестивал..."

"Случи се това, което ние с Боян искаме да се случи с младите хора, да чуят българския фолклор по начин, който е представен най-добре – извън кръчмата, извън съборите, на едно много по-високо одухотворено ниво. Мен най-много ме грабват многогласните обработки на българската народна песен. Нашата работа по албума започна пред около 3 години. От друга страна, за мен беше интересно да разбера какви са българските традиции по създаване на семейство – знаете, че от днешна гледна точка нещата са били много по-строги навремето. Имало е точно определен ред, който се изпълнява – седенките, ресането на момата, люлката на Гергьовден, даването на китката... Решихме в един музикално-приказен вариант да ги представим, като се надяваме най-ценното и най-същественото от тези традиции да излезе наяве." – споделя Мария Димитрова.

Боян Ангелов представя себе си като музикант, продуцент, диджей и радиоводещ в Радио София. Той смята да остане в България и да популяризира българската музика по този начин – чрез един по-модерен поглед на нещата. "Мисля, че нашата музика е абсолютно достойна да се слуша и навън. Всъщност хората навън мислят за българския фолклор като за нещо много привлекателно и екзотично и това е правилната насока, от която трябва да се възползваме и да представим извън България. Идеята на албума е да представим един магичен друг свят и да го опишем музикално и визуално – и чрез текстовете и мелодиите, чрез авторската фолклорна музика."

Мария Димитрова обобщава, че посланието на песента е, че когато нещо е отредено за теб, то ще дойде точно когато му е времето – просто е нужна вяра. "Албумът „Another World“ е абсолютно готов. Довечера от 19 е неговата онлайн премиера – на моята фейсбук страница и на страницата ми в Youtube."

Чуйте повече в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени