Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания одобри ваксина срещу Covid-19, ваксинацията стартира идната седмица

„Пфайзер“ приветства „историческия момент“

| обновено на 02.12.20 в 11:56

Великобритания стана първата държава в света, която одобри за употреба ваксината срещу Covid-19 на компаниите Pfizer и BioNTech и заяви, че тя ще започне да се прилага от началото на следващата седмица.

На Covid ваксините се гледа като на най-добрия шанс за света да се върне към някакво подобие на нормалност сред глобална коронавирусна пандемия, която вече причини смъртта на близо 1,5 милиона души и повлия негативно на световната икономика.

"Днес правителството прие препоръката на независимата Агенция за регулиране на лекарствата и на здравните продукти (MHRA) да одобри за употреба ваксината срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech", заяви британското правителството.

"Ваксината ще бъде достъпна в Обединеното кралство от следващата седмица".

Британският комитет по ваксини ще реши кои приоритетни групи ще бъдат първо ваксинирани, като жителите на старчески домове, здравния персонал и възрастните хора, както и хората, които са клинично изключително уязвими.

Националната здравна служба (NHS) "ще започне да привежда в действие обширната си подготовка, за да осигури грижа и подкрепа за всички, които отговарят на условията за ваксинация", се казва в изявлението.

Правителството призова хората в цялата страна да "се придържат към необходимите ограничения в техния регион", за да дадат възможност на NHS да проведе успешна и ефективна ваксинация, без да се стигне до претоварване на системата".

Както компаниите Pfizer и BioNTech, така и американската биотехнологична фирма Moderna съобщават за ефективност от над 90% на разработените от тях ваксини, които са базирани на новата РНК технология (mRNA).
Алберт Бурла

Главният изпълнителен директор на Pfizer Inc. Алберт Бурла заяви, че одобрението в Обединеното кралство на кандидата за ваксина срещу Covid-19, разработен от компанията в партньорство с BioNTech SE, е "исторически момент" в борбата с продължаващите пандемия и още едно доказателство, че "науката ще победи".

"Тъй като очакваме допълнителни разрешения и одобрения, ние сме фокусирани върху придвижването със същото ниво на спешност, за да доставим безопасно висококачествена ваксина по целия свят", каза Бурла. "С заразяването на хиляди хора по света, всеки ден има значение в колективната надпревара за прекратяване на тази опустошителна пандемия".

Шефът на Pfizer също така отбеляза, че очаква през този месец подобно разрешение за употреба на ваксината и от страна Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), както и от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Ваксината на  Pfizer/BioNTech  е най-бързо одобрената ваксина от момента на концепцията до употребата ѝ за използване в историята на човечеството. Обикновено този процес трае около десетилетие.

Мат Ханкок, британски здравен министърМинистърът на здравеопазването Мат Ханкок заяви тази сутрин, че „Помощта идва!“. Той предупреди обаче, че това не означава, че хората трябва да престанат да бъдат бдителни.

Ханкок подчета, че е много горд, че Обединеното кралство стана първото място в света, което има клинично разрешение за употреба на ваксина срещу коронавирус, след като британският регулатор по лекарствата одобри ваксината на Pfizer и BioNTech.

"Очевидно съм абсолютно развълнуван от новините. Много съм горд, че Великобритания е първото място в света, в което има готова клинично разрешена ваксина", каза той пред телевизия Би Би Си.

Ханкок посочи, че програмата за ваксинация ще започне в началото на следващата седмица. Според него болниците вече са готови да получат ваксината на Pfizer и BioNTech.

Той потвърди, че ваксинацията ще започне при възрастните хора, хората от старческите и домовете за грижи и гледачите в тези домове.

"Това е най-добрата новина, която дойде в първия ден след локдауна", коментира темата в "Хоризонт до обед" журналистката, която работи в Лондон, Румяна Вакарелска.

"Ваксините ще се плащат от държавата и няма да са задължителни."

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!