Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чакаме 300 000 дози нискомолекулярен хепарин

Снимка: Пресслужба на МС

Днес у нас пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се прилага с други медикаменти при лечението на Covid-19. „Така ще има за всеки един човек. Ремдесивир също има достатъчно“, заяви на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов. Той разпореди ежедневно да се следи наличността на лекарствените продукти за терапията на пациентите с новия вирус, съобщиха от правителствената пресслужба.

На заседанието здравният министър Костадин Ангелов предложи да бъде създаден Координационен съвет за изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу Covid-19. Координационният съвет ще отговаря за организацията, логистиката и съхранението на всички ваксини, които България ще получи, както и ще определи приоритетните групи за имунизация.

Новото звено не отменя и не измества Националния оперативен щаб по отношение на възложените му отговорности, а ще има ключова роля при изпълнението на ваксинирането.

В петък трябва да е готов и съставът на Координационния съвет. Той трябва да направи цялата логистика, 24 часа трябва с това да се занимава, за да може като дойде ваксината да сме готови още първия ден“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят изтъкна, че всеки, който иска от системата на здравеопазването, трябва да има възможност за имунизация. „Съсредоточете се първо в медицинския състав, в най-уязвимите групи“, добави Борисов.

На днешното заседание на Министерският съвет беше приет също така и Национален план на Република България за готовност при пандемия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени