Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тома Белев: Управляващите не разбират смисъла от повече гора

Върху горски територии се осъществява държавна помощ за някои бизнеси

Снимка: БГНЕС

Проектозаконът за промени в Закона за горите внезапно изчезна от предварително заявения дневен ред на парламента. Законопроектът е внесен в парламента още през 2018 година.

Обединените патриоти и депутати от ГЕРБ, които са го внесли, те трайно не разбират смисъла на повече гора“, каза за БНР Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България и общински съветник в София от „Демократична България“.

Той даде пример с бюджета на горските стопанства, които намаляват с всяка година. „И тези горски служби, които трябва да опазват от кражби, незаконна сеч, незаконен лов – те получават все по-малко и по-малко. За последните десет години той е паднал пет пъти, този бюджет. Явно е, че имаме неразбиране за нуждите от горско стопанство и от гори в България в тези политически сили.“

Тома Белев  Снимка: БГНЕС

Откакто е приет новият Закон за горите през 2011 година, през годините винаги е имало лобистки предложения, с които се иска определени инвестиционни предложения да могат да се осъществяват в горските територии, без да се изключват от тях, без да се заплаща такса за инвестиционно залесяване, обясни Тома Белев в предаването „Преди всички“.

Имаме т.нар. гори на хартия, тоест те ще се водят гора по документи, а реално там ще има къща, сграда, лифт, писта или нещо друго, което не изпълнява горско-стопански функции."

По подобен начин стоят нещата с енергийни обекти и водно-стопански обекти, допълни Белев.

„Хайде да не изключваме от горската територия, те са малко и т.н., но всъщност това е форма на държавна помощ към съответните бизнеси. Ако вие искате да правите някакъв друг бизнес върху горска територия, даже върху ваша горска територия, вас ще ви принудят да я изключите.“

Това е с цел поевтиняване на определени бизнеси, коментира Тома Белев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна