Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще разполага с 804 млн. лева от REACT-EU през 2021 г.

Томислав Дончев
Снимка: пресслужба на МС

През следващата година България ще разполага с 804 млн. лева от инструмента REACT-EU за справяне с последиците от пандемията, обяви вицепремиерът Томислав Дончев на днешното правителствено заседание.

„По ОП „Иновации и конкурентоспособност“ – 211 млн. и 379 хил. лв. – това са средствата за подпомагане на бизнеса. По ОП „Развитие на човешките ресурси“ – 315 млн. лв. ОП „Региони в растеж“ – 129 млн. лв. Тук подчертавам, че са голяма част от средствата за подкрепа на здравната система. Те просто от гледна точка на финансово управление и контрол са в програмата. ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ – близо 110 млн., както и Оперативната програма за храни и основно материално подпомагане – 39 млн. лева.

Подкрепата по REACT-EU се разпределя в два транша с бюджетите на ЕС за 2021 г. и 2022 г., като средствата за държавите членки за 2022 г. ще бъдат определени през есента на следващата година. През 2021 година за България ще бъдат финансирани мерки за подкрепа на инвестициите в продукти и услуги за здравно обслужване, инвестиционна подкрепа за малки и средни предприятия, схеми за заетост и подкрепа за самостоятелно заети лица. Предвидени са и средства, с които ще бъде продължен проектът „Топъл обяд“ по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени