Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8-годишната Александра от Лясковец се нуждае от постоянна рехабилитация

Снимка: Прессекретариат на Президента

8-годишната Александра Ангелова от град Лясковец за трета година разчита на инициативата „Българската Коледа“, за да продължи борбата си с аутизма. За да не изостава в развитието си и да надгради постигнатото до сега, второкласничката Алекс има нужда от рехабилитация в специализиран медицински център, която семейството трудно може да си позволи да плаща напълно.

В началото родителите трудно установили, че слънчевата Алекс има здравословен проблем: 

„Тя е първо мое дете и като родител не знаех в началото как трябва да протича нормалното детско развитие. Майка ми всъщност заподозра, че евентуално има някакви проблеми детенцето. Първото, което направи впечатление, беше, че тя не се обръщаше по име, когато я викахме. С играчките тя не играеше по предназначение, както другите деца. Живееше си в някакъв неин, собствен свят. Чувстваше се добре, беше винаги усмихната и до момента тя винаги е усмихнато дете“.  

През много медицински специалисти е минало семейството, за да бъде оказана навременна подкрепа:

„Около година и половина, тогава за първи път уловихме сигналите и още веднага, навреме потърсихме специализирана помощ. Това наистина е от изключително значение навреме родителите да се обърнат за помощ и подкрепа от съответен специалист, който да им даде по нататъшни насоки как да процедират, как да се работи с детето“.  

Невероятен прогрес в развитието си е постигнала Алекс, споделя майка ѝ Силвия Георгиева.

Принос за това има и „Българската Коледа“, защото подкрепя слънчевото момиченце за два от нужните пет курса на година за транскраниалната мозъчна стимулация за децата с аутизъм, която семейството прави в медицински център във Варна. 

„За трета поредна година кандидатстваме към „Българската Коледа“. Размерът на помощта, който ни отпускат, е 1200 лева, които са предназначени за рехабилитация. Средствата са изключително важни и необходими, тъй като едно дете като Александра наистина има нужда от много сериозна финансова подкрепа, защото е необходима ежедневна работа със специалисти. Обикаляме из цяла България непрекъснато по различни центрове, търсим мненията на различни специалисти. Всяка година правим поредица от изследвания в чуждестранни лаборатории в САЩ, в Германия, със специалисти отвън работим и това коства страшно много средства“.  

Вяра и постоянство водят борбената майка, която изказва огромната си благодарност към „Българската Коледа“ и хората, които не спират да помагат на болните деца, защото всяка помощ е от значение.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна