Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България се самоограничава във влиянието си на Балканите

Андрей Врабчев: Договорът със Северна Македония стана жертва на историческата комисия

България се постави в ситуация, в която може да се окаже, че губи от една малка Македония

Андрей Врабчев
Снимка: Ани Петрова

"Всички точки от Договора за добросъседство със Северна Македония са жертва на историческия спор на т.нар. историческа комисия", каза пред БНР Андрей Врабчев от фондация "Татковина". По думите му в момента сме вкопчени в историята, без да си даваме сметка, че пишем история, в която някога ще пише, че сме застанали един срещу друг с хората, които ги определяме като наши братя. Той изтъкна като решение отлагането на историческия спор и работа по създаване на условия той да бъде решен в друга среда.

"Ако се върне ВМРО-ДПМНЕ на власт в северна Македония, ще водим разговор за историята ли? Абсурд!", каза той.

По думите му България се самоограничава във влиянието си на Балканите:

"България беше лидер след подписването на Договора със Северна Македония, след което спря да е лидер и Гърция пое лидерството. В момента България е пречка на Балканите, вместо да участва в проект на Европейския съюз и да разширява влиянието си в Македония".

Според него трябва да им отдръпване от ситуацията, защото вече е забравено откъде сме тръгнали и какви са общите ни интереси с Македония:

"България няма интерес Македония да е изоставаща държава и да бъде върната към Белград"

Той беше категоричен, че има нужда от бързо решение, защото всяко нагнетяване на настроение срещу България, означава връщане на Македония на оста на Белград.

Андрей Врабчев посочи, че всичко е започнало с Рамковата позиция, приета като документ от парламента на България, която трябва да бъде спазвана:

"България се постави в ситуация, в която може да се окаже, че губи от една малка Македония, което е много страшно за нашите политици".

Врабчев подчерта, че за да се реши един спор, трябва да има добър тон:

"Не може с постоянни провокации. Винаги, когато в Македония предстои да се случи нещо важно, г-н Красимир Каракачанов се включва с някаква провокация, която е подета от другата страна - македонското ВМРО, с което са огледален образ, изглежда координирано. Това, което се случва, не е нищо ново - това се случва от 30 години".  

По думите му сегашното поведение на България създава ситуация, в която не е лъжа твърдението, срещу което се противопоставяме, че ние сме лоши:

"Изплашен съм от думите на Каракачанов, че той е готов на дълга битка, както гърците, които се биха 28 години. Ако още 30 години ние сме в позиция да ги спираме към ЕС тези хора, нашите братя, за които би трябвало най-много да се грижим".

Аналогията с Гърция е много грешна, защото имаме противоположни задачи, подчерта Врабчев:

"Те трябваше да поставят разделителна линия между македонската държава и македонската идентичност, защото тя не е елинска. Ние имаме точно обратната задача - трябва да покажем, че дори днешната македонска държава е поставена на български основи, че е тръгнала от общата ни култура, от общата ни история и герои. Когато това се случи, нещата ще са различни. Ние влязохме не в общата история, а в подялба на едно наследство".

Интервюто на Снежана Иванова с Андрей Врабчев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.