Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Кендов: Забави се осигуряването на техника за онлайн обучението

Снимка: Ани Петрова

"Вече имаше веднъж онлайн обучение, резултатите от него бяха отчетени като много добри от министерството на образованието и в момента изведнъж получаваме призиви от училищата  - дарете ни техника. Не би ли трябвало от предишния път - март месец, април, този проблем да е решен". Това каза за БНР Васил Кендов, председател на Фондация "Възраждане на българските села". Една от дейностите на организацията е да дарява реновирана техника на читалища и домове за деца в малки населени места.

Една реновирана техника - монитор с компютър, струва около 100-120 лева, допълни Кендов.

"И тук вече отиваме в друга плоскост - колко семейства не могат да си позволят 120 лева за обучението на тяхното дете. Да приемем, че има много такива, министерството поде някаква инициатива да осигури за тези деца техника, така че да могат да се образоват. Как министерството идентифицира тези деца", подчерта Васил Кендов.

Според Кендов на учениците им е необходима доста подготовка за работа с програмите за онлайн обучение.

"Когато минаха на онлайн обучение в Пловдив, нямаха никакъв проблем, защото отдавна бяха минали през курс за обучение. Всички бяха запознати. На малкия ми син в училището му обясниха как се работи с друг софтуер. Учителката му обясни какво да направи, как да инсталира и ако не съм аз или батко му, как ще се справи това дете във втори клас". 

 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени