Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненските кондуктори с протест и шествие /СНИМКИ/

| обновено на 02.12.20 в 17:30

Кондукторите от Градския транспорт във Варна се събраха на пл. "Съединение" (Червения площад) за пореден протест с искане да се отложат готвените съкращения в предприятието. 

Служителите в дружеството настояват още ръководството да се ангажира с безплатна преквалификация и осигуряване на заетост за останалите работници, които няма да  бъдат преназначени в ТАСРУД или парично обезщетение в размер на 3 /три/ брутни заплати. 

Припомняме, повече от 200 души трябва да бъдат освободени от 1 януари. Причината е въвеждането на автоматизираната билетна система. Кондукторите изразиха готовност за ефективни стачни действия. 
Днес протестът на недоволните прерасна и в шествие. Крайната цел на протестиращите бе сградата на общината. Транспортните работници не възпрепятстваха движението, като се движеха по прилежащия на булеварда тротоар.  Кондукторите обявиха, че от утре в знак на протест, ще спират да работят в най-натоварените часове.

Айдън Сабитов и Стилияна Трендафилова обясниха, че няма никаква яснота колко от над 270-те кондуктори ще бъдат преназначени във фирма "Тасруд" като контрольори след въвеждането на електронната билетна система, а всички са подписали предизвестия за освобождаване. 

Даниела  Стойнова разговаря с тях:

От първи януари всички билети в автобусите от градския транспорт  на Варна ще се купуват само от машините за билети в тях,а общината ще плаща на дружеството на километър пробег.


Снимки: РУМЕН САРАНДЕВ





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна