Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карловската болница търси медицински сестри

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов обяви, че се изготвят предложения  до медицинските сестри от училища и детски градини в общината,  да се притекат на помощ на медицинския персонал в карловската болница. Това ще става по точно определен график и всяка от 29-те медицински сестри от детските заведения ще получи допълнително  материално стимулиране. 

До това решение се е стигнало след анализ, показал остър недостиг на медицински кадри в Ковид отделението на болницата и кабинетите на Медицински център-1 в Карлово.  

В момента в лечебницата работят 5 доброволци, които получават възнаграждение, а Община Карлово е  осигурила техните битови условия и транспортни разходи. Доброволците са студенти от медицинските университети в Пловдив, Варна, Плевен и  Стара Загора. 

С помощ от ВМЗ ЕАД ще се  закупят 8 мобилни кислородни концентратори, а обявяването на дарителска кампания цели събирането на средства за защитни облекла, чаршафи, одеяла.    С дарени от общинските съветници пари  за нуждите на болницата ще бъде купена и професионална  пералня.

При запълване на капацитета в болницата местният кризисен щаб иска да разполага с поне 10 места за средно тежки пациенти от Карлово в Пловдивски лечебни заведения. Към момента зеленият коридор към УМБАЛ „Св. Георги“  за тежкоболни работи успешно, съобщават от Община Карлово.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!