Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Георги Йорданов, БСП: Ние предложихме да бъде приет Националният план, доволни сме

С този план нещата ще бъдат поставени на правилната основа

Георги Йорданов
Снимка: БГНЕС

"Ние предложихме да бъде приет този план, защото всички сме свидетели на лутането на здравната и въобще на държавната администрация за предприемане на достатъчно адекватни мерки за справяне с пандемията", каза пред БНР доц. Георги Йорданов, депутат от "БСП за България" и заместник-председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание, в коментар за 

Според него този план ще направи предвидими действията на държавната администрация и всеки в системата ще намери своето място и отговорности и ще ги планира как да бъдат осъществени:

"В този аспект на нещата ние не можем да не бъдем доволни", подчерта депутатът от БСП. 

По думите на доц. Йорданов има проблем с носенето на отговорност в пандемията, а планът предвижда създаването на Национален щаб, който се управлява от ресорния вицепремиер и в него ще влязат представители на ниво зам.-министри от всички министерства:

Когато в този щаб се приеме една мярка, тя се съгласува от различните министерства и продължава за изпълнение надолу".

Депутатът посочи, че Оперативният щаб, който действа от началото на пандемията, не съществува в правния мир и неговите решения са само препоръки към здравния министър:

"А задълженията и отговорността на министрите и на самия премиер - липсват. Ние мислим, че без лична отговорност в тази пандемия нещата се размиват".

Доц. Йорданов изказа увереност, че с Националния план нещата ще бъдат поставени на правилната основа.

Интервюто на Диана Янкулова с доц. Георги Йорданов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.