Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На всеки 17 секунди в Европа умира човек от Covid-19

Редица държави в Европа започнаха да разработват планове за справяне със ситуацията с коронавируса през предстоящите коледни и новогодишни празници. В този дух Европейската комисия прие стратегия за управление на пандемията през идните месеци, очаквайки ваксинацията срещу Covid-19 да започне в началото на следващата година.

Стратегията препоръчва стриктно спазване на ограниченията, но и ясен график за постепенното им отпадане. Координираният подход е от ключово значение за това да се избегне активизиране на вируса след празниците в края на годината. Ситуацията може и да се стабилизира, но все още остава деликатна, подчерта еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.

"На всеки 17 секунди в Европа умира човек от Covid-19, всеки ден 5000 европейски семейства губят свой близък от новата болест. Празненствата за края на годината ще бъдат различни, както и всичко друго през 2020. Тази година спасяването на животи е по-важно от празнуването. Въпреки това ваксините са все по-близо, така че надежда има".

Междувременно Австрия пристъпи към плавно излизане от локдауна с нови правила, които влизат в сила от 7 декември. Учениците от началното училище и прогимназията, както и децата от детските градини, се връщат в учебните заведения. Отварят магазините, но заведенията за хранене остават затворени до 7 януари.

По време на коледните празници ще бъде разрешено събирането на десет души. Въвежда се 10-дневна карантина за всички пристигащи от райони със стойност над 100 новозаразени на 100 000 души.   

Норвегия също предприе мерки заради предстоящите празници. Там хората ще могат да канят до 10 гости у дома за два отделни повода в периода между Рождество Христово и Нова година. Премиерът Ерна Сулберг подчерта:

"Правилата за дистанциране остават валидни. От момента, в който сервирате вино - докато седнете на масата. И когато отваряте подаръци и поднасяте кафе и коледни сладкиши".

Италия затяга мерките заради предстоящите празници. Не се разрешава движение между регионите от 4 декември до 6 януари. Магазините в червените зони ще отворят отново, но остава вечерният час до 22 ч., включително в новогодишната нощ. Баровете и ресторантите ще затварят в 18 ч. Министърът на здравеопазването Роберто Сперанца е категоричен:

"На предстоящите празнични тържества трябва да се гледа с изключителна сериозност, ако не искаме нови строги мерки през януари и февруари. Трябва да намалим рисковете от разпространението на заразата по време на коледните и новогодишни празници. Тези мерки са необходими, ако не искаме да влошим ситуацията, която сега започва да се подобрява. Това ще бъде Коледа като никоя друга!".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!