Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС към САЩ: Да работим заедно за по-здрав свят

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз предлага на Съединените щати нови приоритети на трансатлантическите отношения. Четири основни области за взаимодействие бяха представени днес от върховният европейски представител за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Европейският съюз отправя покана към Съединените щати да се присъединят към най-големия в момента общностен приоритет - борбата срещу пандемията от Covid-19, каза Борел:

Като отговор на коронавируса трябва да работим заедно за по-здрав свят.

Това е и покана към Съединените щати да се присъединят към Европейския съюз в ролята му на глобален лидер за насърчаване на сътрудничеството в отговор на пандемията.

Трябва отново да отворим нашите икономики и общества - колкото е възможно по-бързо и заедно да укрепим и реформираме Световната търговска организация“.

Като друг приоритет Борел посочи лидерството в борбата с климатичните промени и подчерта, че е необходима съвместна работа за постигането на нулеви емисии до 2050 година, а за целта трябва обща климатична инициатива в рамките на Световната търговска организация.

Като други области на сътрудничество Борел посочи търговията и технологиите и глобалните действия за по-демократичен свят.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени