Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания регистрира най-големия брой безработни от 8 години насам

Испанският държавен секретар по заетостта Хоакин Перес Рей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания регистрира мрачен рекорд на пазара на труда – най-големият брой безработни от 8 години.

Месец ноември се оказа най-лошият от 2012 година насам, след като броят на останалите без работа се увеличи с 25 269 души и надмина 3 милиона и 850 хиляди.

През ноември безработицата се е увеличила във всички сектори, с изключение на селското стопанство. Най-голяма е в сектора на услугите, където заради ограниченията бяха освободени много от служителите.

По данни на Държавната публична служба по заетостта тази година безработните са с 653 128 повече от миналата, което означава, че средният процент на безработица в края на годината ще е около 16 на сто.

Пандемията накара правителството на Педро Санчес да отпусне повече бюджетни средства за подпомагане на изпадналите в затруднения испанци. Само през месец май по време на първата вълна под формата на обезщетения бяха изплатени над 5 милиарда и 480 милиона евро, най-голямата сума разпределяна до сега.

Според държавния секретар по заетостта Хоакин Перес Рей през октомври са изплатени обезщетения на над 2,5 милиона души, в размер на 2 милиарда и 653 милиона евро, което е ръст от 62 на сто за последните дванадесет месеца.

Междувременно правителството отпусна 13 милиарда и 392 милиона евро от април до края на октомври за подпомагане на фирмите, с цел задържане на работещите в тях .

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна