Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите отхвърлиха президентското вето върху Закона за ДДС

| обновено на 03.12.20 в 11:02
Снимка: Ани Петрова

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху Закона за ДДС. Държавният глава върна за ново разглеждане текстове, свързани с оскъпяването на бързите кредити.

Спорният текст предвижда разходите, които потребителят плаща при неизпълнение на задълженията си по договор за потребителски кредит от финансова институция, не от банка, да могат да достигнат до двойния размер на главницата, но няма да се считат за прекомерни.

Предложението бе внесено от независимия депутат Спас Панчев и бе подкрепено от бюджетната комисия, а след това и в пленарна зала. 

„Идеята ми беше да има някакво приемливо и за двете страни като таван, размер на тези средства, това се приема така, един размер на два пъти главницата, за да може и хората да не плащат много, и фирмите да получават нещо, особено за тези 10-12%, които не успяват в рамките на сключения договор да възстановят парите, които са взели“, каза Панчев.

От БСП определиха приетата повторно промяна като „социален геноцид“.

Георги Свиленски коментира: „С бързи кредити ли ще помагаме на хилядите и стотици хиляди български граждани, които имат нужда от подкрепа. Г-н Панчев, вие сте дългогодишен народен представител, с бързи кредити ли ще помагаме на тези хора, а не с политика с грижа за тези хора. Които да направим така, че нямат нужда от бързите кредити. Да живеят спокойно и да получават това, което са изработили, което са получили като права и за което са живели през годините“. 

Президентът оспори текст, който предвиждаше фирмите за бързи кредити да събират два пъти по-висока неустойка от размера на дълга. Според Радев това ограничава правото на защита и достъпа на гражданите до съд, а също така и правомощието на българския съд да преценява дали договорите съответстват на закона и морала.

Заради сериозното обществено напрежение, което се създаде, от ГЕРБ се отказаха от спорната поправка още при гласуването на Закона за държавния бюджет.

Президентът обаче вече бе наложил вето над текста.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна